dijous, 19 de juliol del 2007

AVÍS PER A NAVEGANTS

Si ets dels que tenen l’orella atenta i l’ull viu, si a més t’agrada apostar fort i anar lluny: Compta amb les teves relacions amb Ell! Estigues preparat per el que pugui caure!

Vegeu com Jesús pot esdevenir un revolucionari de molt “cuidado”:
No us penseu que hagi vingut a portar la pau a la terra. No he vingut a portar la pau, sinó l'espasa. He vingut a desunir el fill i el pare, la filla i la mare, la nora i la sogra. Els enemics de cadascú seran la gent de casa seva. (Mt 10, 34-36)
Vegeu, ara, com sembla que hi ha una invitació oberta i una sistemàtica que és progressiva per a revelar el camí a aquells que en volen més:
Primera petició: Resposta de nivell bàsic, camí relativament facilot...
Segona petició: Resposta per a l’excel·lència, camí de molta més volada...

Exemples:
Paràbola del bon samarità (Lc 10, 25-37)
Primera pregunta. Jesús respon amb un altre pregunta. Conclusió: Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l'ànima, amb totes les forces i amb tot el pensament, i estima els altres com a tu mateix. ...Fes això i viuràs. Tema conclòs!
Però no, el rabí podia aturar-se aquí, però no! Alguna cosa l’empeny, no en té prou i fa la segona decisiva pregunta a l’altre rabí i... nyaca! Vés, i tu fes igual, que vol dir, bellugat, no esperis, surt fora i fes igual que el samarità.

Eh que sembla com si d’entrada el Senyor no vulgues forçar les voluntats?... Com si esperés que nosaltres anéssim donant els diferents passos.

El jove ric (Mt 19, 16-29)
Primera pregunta. Jesús respon: No matis, no cometis adulteri, no robis, no acusis ningú falsament, honra el pare i la mare, i estima els altres com a tu mateix. Tema conclòs!
Aquí el jove ric o l’home ric o l’home important, podia perfectament haver-se aturat en aquest punt i tots contens!, però no, també tenia quelcom que l’empenyia per dins i va haver de fer la segona decisiva pregunta, Què em falta encara? Nyaca, nyaca! --Si vols ser perfecte, ves: liquidació total i vida nova! Segueix-me!

Escolteu navegants, quan un jefe t’ofereix una nova i superior responsabilitat i tu no l’acceptes: malu!... ja et pots considerar definitivament aparcat! Sortosament Ell aplica criteris que sobrepassen els comportament d’un pare. Es un Pare extraordinari que sobreïx amor; espera, ofereix un altre oportunitat, compren les teves limitacions...
Per si de cas, si decideixes insistir: estigues preparat!

El pobre jove va quedar-se menys fotut del que jo m’hi hagués quedat en el seu lloc.

Pregunta al vent de les meves xerricades: Eh que aquell jove va necessitar temps per assimilar aquella proposta, però al final va seguir Jesús?...