dissabte, 26 d’abril del 2008

Xoc de galàxies


Quan fou la col·lisió?
El telescopi Hubbel ha captat recentment aquestes fotos gràcies a la llum del moment de la col·lisió que ens arriba ara, després de fer un viatge de 500 milions d’anys de durada.

A on fou la col·lisió?
Ho podreu trobar fen un viatge en sentit contrari al de la llum d’aquestes imatges. Us caldrà una maleta més completa que l'habitual d’anar a Singapur. Per viatjar allà, oblideu-vos dels avions normals de només 1.000 km/hora, és obligat d’agafar un raig de llum i amb una mica més de 500 milions d’anys, perquè l'univers està en expansió, hi arribareu.

Problemes:
La foto ja no us servirà perquè, ja en el moment que feia la foto el Hubbel des d'aquí, el paisatge, allà, ja estava completament canviat i no val alló d'indicar: digas Lluíiiiiiis! La col·lisió ha generat nous cossos estel·lars i podreu tenir problemes per identificar el vostre destí fent ús de la foto.

Avantatges:
Passats els primers 100 anys de viatge, a part que ja s’haurà parat el rellotge solar, l'experiència ensenya que ja no preocupa a ningú afegir anys en el dia de l’aniversari.
Tampoc cal amoïnar-se per el canari pensant en la tornada després de 1.000 milions d’anys llum. .
.
Par a pensar en gran:
¿Tanta decoració estel·lar ha estat creada només per inspirar, durant les nits serenes, als quatre habitants mal avinguts del minúscul planeta blau perdut allà entre les 373.373 milions d’estrelles només de la nostre galàxie, la Via Làctia? Si algú troba massa prosaic aquest nom de la galàxia on està ubicat el nostre sistema solar, que no es preocupi; es calcula que en el cel dels cels hi han més de cent milions de galàxies, unes amb noms diferents i altres que encara no han estat batejades.