dimarts, 14 d’agost del 2007

SANTA MARIA, MARE DE DÉU

Noia del poble, Maria, mare de l'amor més clar.

Per damunt de tots els homes i dones del seu temps, Maria veu i viu el seu món referenciat al Déu dels seus pares, que de ben segur l’intueix més pròxim i més actuant de com ho entenien en els seus temps. La seva major intuïció/inspiració del sentit de la vida no la treu d’un sentir i d’un comportar-se amb senzillesa i humilitat. Escollida entre totes les dones es converteix en mare de la Paraula encarnada.

Maria és la dona que estima. Per amor es fa invisible durant la vida publica de Jesús. Per amor es fa testimoni visible al peu de la creu, quan deixebles i seguidors abandonen. Per amor es fa pal de paller en la Pentecosta, quan aquesta funció era critica per el futur.

Maria és la nostre mare. Per voluntat del crucificat, ella esdevé la mare de tots els creients que conservem l’esperança del Regne de Déu en mig d’una societat hostil als valors que representa. S’esdevé la nostre mare per voluntat expressada a l'únic deixeble que conserva l’esperança en el moment punta de la sentència, quan els dos móns enfrontats, el civil i el religiós s’uneixen per fer desaparèixer un xarlatà incòmode, aglutinador de pobres i de gentussa desesperada, que també l'han abandonat. Aquí tens la teva mare (Jn 19,27)

Festa de la Mare de Déu d’Agost:
A les dotze, Ofici solemne amb acompanyament d’orquestra. Assistència de les autoritats locals amb els bastons de comandament. Paraules de ben vinguda. Ofrena dels nens al peu del altar... L’hereu amb faixa i barretina i la pubilla amb la banda acreditativa del seu regnat... fotos de les mares. La pau: Hola, què tal. La coral del poble canta els goigs. Sardanes a la plaça... cavallets, capgrossos i cap a dinar que ja és molt tard.

Rebeu Mare totes aquestes formes de celebració, sense fer massa cas de la seva autenticitat: tots volem celebrar aquesta festa en honor vostra de la millor manera que sabem i podem!
Com diu la cançó:
Amb el cor ple d'alegria et vull cantar:
AVE MARIA, AVE MARIA
AVE MARIA, AVE MARIA.

I per tots els dies de l’any, vós que heu estat portal d’entrada de la Paraula, llar de Crist i font de bondat que brolla d’Ell, guieu-nos cap a Ell, feu que sapiguem conèixer-lo i estimar-lo. Amén.