diumenge, 10 de març del 2013

Qui tanca portes?





Un Pare, dos fills i una casa. (Lc 15)

Un fill es creu autosuficient, però no:
Es el fill petit que se sent ric en capacitats personals i materials. No pensa que tot és do gratuït, que tot li ha estat donat, que tot és contingent. Busca alliberar-se del Pare i de tot, omplir encara més la seva vida.
Insensat d’ell! No vol saber res més de la casa del Pare, se n’aparta i el Pare li respecta la decisió. Ni tan sols li reté els dons que el fan sentir tan suficient i que han estat pensats per altres menesters.
Passen els dies lluny de casa, passen les trifulgues de la vida, i compren, finalment, que s’ha equivocat. Decideix tornar, provar-ho, almenys.
De lluny veu el Pare acollidor que, a diferència d’ell, no l’ha abandonat mai, que no l’ha deixat d’estimar mai i compren que la casa a la que retorna no és una casa material sinó un Amor acollidor, un Amor que ens desborda i que no sent d’aquest món ens arriba a cadascú de nosaltres.
El Pare organitza una festa, el Pare ens vol feliços. Ni vol ritus d’expiació, ni vol càstigs, ni penitències, ni condicions de readmissió... el que vol és una vida regida per l’amor fraternal i la seva justícia, el que vol és festa.

L’altre fill es creu “el legal”, però no:
Es el fill major. Convençut de que sempre ha complert amb el Pare. Ell, mai fallaria, mai s’equivocaria com aquell petit. Ha fet prou mèrits, pensa, per ser el preferit del Pare, s’ha guanyat l’herència que altres han dilapidat i pot sentir-se superior a tots els que no compleixen com ell, pot menystenir-los, ignorar-los, fins i tot apartar-los, excloure’ls. Ell, en canvi, davant del Pare, es vol creure segur.  
El Pare li recorda que el fill retrobat és el seu germà. El Pare li recorda que a casa seva ha de regnar l’amor fraternal entre els seus components... i no ho entén, no vol ni tan sols escoltar-ho. No entén que és ell ara el que està fora de casa. No entén que la casa del Senyor és la casa de l’Amor. No entén que amb la seva actitud s’ha tancat fora, es creu segur a dins, inclús la gen el respecten com al superior complidor, però en realitat s’ha situat a la intempèrie, està fora de l’Amor i d’esquenes al Pare.

Qui tanca portes?
El Pare no tanca portes, ni d’entrada ni de sortida. Si hi ha portes barrades es que d’altres les clouen.