dijous, 10 de gener del 2008

Abstenció i vot útil

“Si votas, de alguna manera, estás justificando el mal sistema electoral que tenemos establecido legalmente y las formas como actúan nuestros políticos en general.”

Malament! No es poden fer aquestes asseveracions tendencioses i encaminades a l’absentisme.
En qualsevol cas i malgrat tot el prestigi professional que, efectivament, l’hi reconec a qui em feia aquests comentaris, malgrat que sigui versemblant que en aquest moment alguns partits polítics fan o ja han fet els seus contactes secrets previs amb “compromisos” d’intencions de possibles pactes postelectorals referent a acords per a formar govern i fins i tot, potser, d’exclusió d’altres competidors. En qualsevol cas, dic, crec que la condició de ciutadà democràtic em demana participar en les consultes electorals, encara que només fora com a mal menor.

Tot plegat m’ha dut a pensar sobre la meva participació en les properes eleccions, i a concloure que algunes coses es poden fer per evitar una eventual frustració de sentir-se agafat per sorpresa en aquest posterior mercat, més o menys secret, de posicions de partit i prebendes com a contrapartida.

El que em proposo de fer és:

A) Reafirmar-me que aniré a votar.
B) Elaborar el procés de la meva decisió de vot, des de la convicció que el meu vot se sumarà a un altre conjunt que podria esdevenir crític per el resultat electoral. Em proposo que, de cap manera entendré com irrellevant el meu vot per la seva insignificança de ser un entre molts.
C) Abans que comenci el gran bombardeig de les campanyes de propaganda electoral (Els que tenen més mitjans intoxiquen més), establir quins seran els criteris de ponderació que establiré per fer la meva valoració dels partits i dels diferents programes que se’ns proposen. (Acció social, econòmica, política, ensenyament, ecologia, sostenibilitat, immigració, autonomies/finançament… Curt termini, llarg termini… Foment a la creació de riquesa, tendències de repartiment…) Tot plegat fet per el meu propi consum, vull dir, sense necessitat de rigor ni de dedicacions massa extenses, com podria portar-me la meva inèrcia professional.
D) Durant la campanya, escoltar menys i llegir més. Anàlisi comparativa dels diferents programes proposats. Intentar evitar caure en les grapes dels creadors d’opinió professionals que són part interessada.
E) No creure’s tot el que està escrit. Lamentablement ja coneixem com actuen els polítics. Valorar les propostes corregides per el grau d’acompliment previsible. A vegades penso que sembla com si els nostres polítics es van quedar buits després de la seva aportació tan singular en la transició a la democràcia del nostre país.
F) Establir l’escenari que cregui més probable dels resultats electorals, sense preocupares massa per encertar.
G) Fer l’esforç de visualitzar els moviments possibles de repartiment de poder i els que sembli probable que farien els diferents partits. Ja sabem que el que resulti d’aquestes negociacions personals, més que de les urnes, encara que sí en base a elles, ens diran, desprès, que és el poble qui ho ha decidit i callaran sobre aquelles altres opcions possibles, a vegades més votades per el poble, i que han descartat.
H) Amb aquesta òptica anticipada, decidir què és el que el cor em diria sobre a on m’agradaria haver votat.
I) Votar tranquil i no perdre l’esperança de que, també a nivell individual, l’esforç haurà contribuït una miqueta a la millora de la societat.